Valg af ovenlysvindue

Valg af ovenlysvindue

Montagehøjde for ovenlysvinduet

I bygninger på under 25 meter fra jordoverfladen bør afstanden mellem den nedre del af ovenlysvinduet og ned til gulvet være mindst 85 cm. I bygninger over 25 meter bør afstanden være mindst 110 cm.

Det bør understreges, at jo højere ovenlysvinduet er monteret i taget, desto mere lys kommer der ind i rummet. Dette er en af årsagerne til, at FAKRO ovenlysvinduer altid er udstyret med grebet i bunden.

Bunden af et FAKRO ovenlysvindue bør derfor altid være omkring 110-140 cm over gulvniveauet. Den anbefalede højde er 120 cm (husk på at den typiske loftshøjde i Danmark er ca. 250 cm) hvorved man opnår den største lysmængde og stadig har gode muligheder for at orientere sig i omgivelserne udenfor vinduet.

 

Montagehøjde for ovenlysvinduet

 

 

Ved at montere ovenlysvinduet efter den anbefalede højde, har man mulighed for at placere en radiator under vinduet som er med til at fjerne kondens fra glasset på kolde vinterdage.

Montagehøjde for ovenlysvinduet

 

Placeringen af vinduet

Placeringen af vinduet

Når man skal tage stilling til hvorledes og hvor man skal placere sine ovenlysvinduer, så er det oftest anbefalelsesværdigt at placere flere små vinduet i taget i stedet for ét stort vindue. Dermed sikrer man sig, at lysindfaldet bliver bedre.

 

Hvilket vindue er det rigtige?

Valget af vinduer afhænger bl.a. af følgende:

  • Eksisterende glasareal i rummet og type af rum
  • Man måler den korrekte mængde sollys, som man bør tilføre rummet via ovenlysvinduerne som forholdet mellem vinduets glasareal i forhold til gulvarealet
  • Er rummet beboet f.eks. et soveværelse, så er forholdet 1:8 og er der f.eks. tale om et badeværelse, så er forholdet mindst 1:12. Med andre ord, så skal der være 1 kvm vinduesglas pr. hhv. 8 og 12 kvm gulvflade
  • Tagets hældning
  • Placeringen af ovenlysvinduet i forhold til tagets hældning
  • Jo lavere hældning på taget, desto højere på taget skal vinduerne placeres

 

Montage på spær

Montage på spær

Montage på lægter

Montage på lægter

 

  • Sørger man for at montere et ovenlysvindue helt efter forskrifterne, sikrer man sig, at det holder tæt mod vind og vejr og fungerer upåklageligt i hele dets levetid. I mere end 10 år, har FAKRO benyttet monteringsbeslag som gør det muligt at montere vinduerne på spær eller lægter.
  • De kan tilmed monteres i tre forskellige dybder. N-niveau er 3 cm højere end standard i sammensætning med Thermo inddækning og betyder, at vinduet sidder en smule højere i forhold til tagmaterialet. En sådan montering er en fordel hvor man oplever store snemængder om vinteren.
  • J-niveau er 3 cm lavere end standard og dermed sidder vinduet endnu dybere i taget. Dette er en mere energirigtig montering og samtidig giver det et bedre æstetisk resultat grundet fl ugtningen med tagmaterialerne.

 

Montage på lægter

Montage på lægter

Montage på spær

Montage på spær

Montage på hjælpespær

Montage på hjælpespær