150 years of roof windows

Ovenlys gennem tiden

Det 19. århundrede

 

Hans Christian Andersen

 

 

Værelse på loftet hos forfatteren H. C. Andersen (1805 - 1875). Under taget var væggene skråtstillede og i dem blev vinduer installeret - "efter de andre mansardvinduer, men med en meget bredere udsigt. Jeg kunne beundre kirketårnet gennem dem, som jeg kunne se lige fra dens base."

 

 

 

 

 

 

Francisque Poulbot

 

Huse i Frankrig oplyst ved vinduet installeret i taget illustreret af den franske tegner Francisque Poulbot. I det 19. århundrede boede de fattigste grupper af samfundet i lofterne i lejehuse i de store tyske, franske og engelske byer.

 

 

 

 

 

Maleri af Vincent van Gogh "Farms near Auvers" i Parisian d'Orsay Museum med klart synligt glaseret tag.

Vincent van Gogh

 

historical documentationDen ældste, historiske dokumentation af opfindelser vedrørende ikke-standardvinduer kommer fra slutningen af 1800-tallet. Allerede da blev tagvinduer beskrevet som et konstruktionselement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1894 Storbritanien

I Storbritannien blev der i 1894 indgivet en patentansøgning om forbedringer i strukturen af skyde- og drejevinduer, ovenlysvinduer og døre, så de kunne glaseres og renses fra indersiden af bygningen. Denne applikation præsenterede også design til vinduer, ovenlysvinduer og døre, hvis rude var sat i en træramme.

 

 A. Schmeil and P.Saar

Første patentansøgning om mekanisme til rotation af et trævindue.

Historisk dokumentation (britisk patent nr. 1724) vedrørende forbedring af strukturen af skyde- og drejevinduer, ovenlysvinduer og døre indsendt af P. Shippobottam.

Samme år indgav to briter A. Schmeil og P.Saar en anden patentansøgning vedrørende forbedring af ovenlysvindernes struktur. Hovedideen var koncentreret om let åbning indefra og tæt lukning, der beskyttede mod sne- og regnindtrængning. Skylight-designet, der blev præsenteret i denne applikation, gjorde det muligt for vinduerne at åbnes.

 

1896 Tyskland

Beviser for belysning af loftet i Tyskland. Glas i taget er dokumenteret af fotos af bygninger i det tyske Wertheim-netværk af stormagasiner i Berlin.

Evidences on illumination of the loft in Germany

 

Det 20. århundrede

1924 USA

Patent på design af ventilerede tagvinduer tildelt Ch. Witnell. Denne opfindelse muliggjorde let åbning og lukning af vinduet, så det var egnet til ventilation af rum, især lader, svinestier osv.

 

1926

I USA blev der indgivet patentansøgning vedrørende design af tagvindue. Patenteret opløsning beskyttet mod gennemtrængning af regnvand, sne osv. Selv i tilfælde af regn blæst af en kraftig vind.

 

1920'erne - Europa

En række løsninger, der muliggør åbning og lukning af tagvinduer, blev patenteret.

 

1927

Tysk patentansøgning om mekanisme til åbning og lukning af tagvinduer modtaget af Tischler & Seichter-selskabet.

 

1928

F. Tittmann patenteret mekanisme til selvlukning af tagvinduer i tilfælde af ophobning af regnvand.

 

1931 

Udtrykket tagvindue blev brugt for første gang i tysk patentansøgning fra 1931 vedrørende top ophængt struktur.

19381938

1938

I historiske dokumenter fra det polske patentansøgnings patentansøgning kan vinduet, der oplyser loftet, der er indsendt af en tysker, findes Bernard Schwarz. Ideen bag patentet var to “U” -formede overlappende elementer lavet af keramiske materialer for at forbedre isoleringen af vinduet. Dokumentet viser, at året tidligere, i 1937, blev opfindelsen rapporteret i Tyskland.

 

1940'erne

Firmaet Velux blev grundlagt i 1941 og blev registreret som et varemærke i 1942 af en bygningsingeniør fra Mandø, Villum Kann Rasmussen, som så muligheden for at bruge mørke lofter under skrånende lofter i de danske byer. Han designede et vindue, der var egnet til dette, og som både kunne udnytte det naturlige dagslys og åbne, så der var tilstrækkelig ventilation til, at lofterummet kunne bruges til beboelse.

Patent na okno dachowe
 
 


De historiske kilder indikerer, at der siden slutningen af 1800-tallet blev tildelt patenter på forskellige løsninger vedrørende design og funktionalitet af tagvinduer. Sådanne vinduer blev således kendt og brugt på niveau med teknologien i den tid. Desuden blev de brugt både i bolig- og erhvervsbyggeri. De blev brugt ikke kun til rumbelysning, men også til ventilation, hvad der var muligt ved forskellige systemer i deres åbning.

 

1970`erne

Tagvinduer er blev særligt populære i 1970'erne. De blev masseproduceret af det danske firma Velux og de tyske virksomheder Roto, Blefa og Braas. Tagvinduer blev også produceret af virksomheder fra Frankrig, Italien og Spanien.

 

1990`erne

Udvikling af markedet for tagvinduer i lande i Central- og Østeuropa. Tjekkere, ungarere og slovakker havde deres egne fabrikater.

 

1991

FAKRO er et internationalt selskab, der opererer i byggebranchen, der producerer ovenlysvinduer, facadeelementer, fladtagsvinduer og andre produkter til byggeindustrien. Virksomheden blev grundlagt i 1991 i polske Nowy Sącz af Ryszard Florek, hans kone Krystyna samt partneren Krzysztof Kronenberger.

Roof windows today

FAKRO ovenlysløsning i kombinationen ovenlysvinduer i taget og facadeelementer i væggen.

Ovenlysvinduer anno 2020

I dag er de største aktører på det globale marked blot tre virksomheder: Danske Velux, polske FAKRO og tyske Roto. Andre producenter med marginale markedsandele er: Italienske Claus, Faelux, Inlux og Axel, slovenske Okfel, tjekkiske Fenestra, Kubeso, Zima, Solára, polske OKPOL og Oman, engelske Keylite, amerikanske Andersen, Colambia fra Canada og AHRD fra Kina, spanske Induro Tostem, YKK og Panasonic (Japan). Ingen af dem har mere end 1% andel på det globale marked.

 

Designet af moderne tagvindue adskiller sig markant fra dets første prototyper. I dag forventer klienten avancerede og ikke-standardiserede løsninger. Konkurrerende virksomheder overhaler hinanden for at imødekomme disse behov. Dette fremgår af et stadigt stigende antal patentsøgninger inden for tagvinduesindustrien.

The design of modern roof window significantly differs from its first prototypes

 FAKRO er forfatter til mere end 100 patenter. Siden begyndelsen af det polske selskabs aktiviteteter er mængden af patentansøgninger, der er indsendt af producenter af ovenlysvinduer, steget markant. 

 

 

FAKRO, one of the most innovative Polish companies

 


FAKRO har sit eget innovative forsknings- og udviklingscenter, hvor mere end 100 ingeniører arbejder. Virksomheden eksporterer ikke kun ovenlysvinduer til mange lande i verden, men også løsninger indenfor byggeriet som f.eks. lofttrapper og skunklemme.


Polen sætter i dag nye udviklingsretninger for den internationale ovenlysvinduesindustri og polske producenter anses for at være nogle af de bedste fagfolk inden for denne sektor. Polens status som et attraktivt marked både at producere på og sælge til har gjort sit til, at producenter som danske Velux og tyske Roto har flyttet en betydelig del af deres produktion til Polen.